Gömda pärlor på Island

I norra Atlanten ligger ett land med en yta knappt större än Norrbotten, men trots sin storlek erbjuder det en naturupplevelse i världsklass. Islands sagolika landskap har vulkaner i syd, fjäll i norr, fjordar i öst och uråldriga berg i väst. För en naturälskare är Island paradiset på jorden, det är enkelt att förstå varför runt 800 000 turister besöker landet varje år. Området runt huvudstaden Reykjavik är landets mest besökta del men det är de mindre utforskade delarna som gör Island så unikt. En resa till dessa gömda pärlor är en spirituell, intellektuell och livsomvälvande upplevelse som hjälper oss att förstå naturen och islänningarnas plats i den.

Island är ett land där naturen och människor är ett

Island – Natur skapad av krafter från jordens innandöme

Islands bergiga landskap kan för många kan upplevas som uråldrigt och stilla, men vulkanerna och gejsrarna visar att Island ständigt förnyas. Från Mvatnområdet i norr till Västmannaöarna i söder sträcker sig den Mittatlantiska ryggen som sedan fortsätter söder ut genom Atlantens botten. Längs med den Mittatlantiska ryggen är landskapet fullt av berg som uppkommit genom skiftningar i kontinentalplattorna. Det majestätiska landskapet kring Akureyri i norr är värt ett besök för den äventyrlige. Områdets upplevs bäst från hästryggen under sommaren. Då lyser midnattssolen upp det orörda landskapet så att besökare kan njuta av de höga bergen, gröna dalarna och vilda floderna.

I sydlandet runt halvön Reykjanes gör jordens krafter sig påminda genom vulkanutbrott och gejsrar. Här förflyttar sig jordplattorna med mer än 2 cm per år vilket gör att de två vulkanerna Hekla och Katla ständigt hotar med nya utbrott. Island har en av världens mest kända gejsrar, Geysir. Denna är en populär turistattraktion. Det är också i området runt Geysir de gömda pärlorna finns. De varma källområdena gör att befolkningen i området kan odla exotiska frukter som hör hemma i tropikerna. Ett besök till en sådan odling, eller till växthuset på lantbruksuniversitetet i Hvanneyri där bananer odlas, är att rekommendera.

Symbiosen mellan människa och natur

Islands varierande landskap sätter igång fantasin hos alla typer av besökare och även islänningarna har en speciell relation till naturen. På Island utgör fiskeindustrin den största delen av ekonomin och sysselsätter en stor del av befolkningen. Islänningarna använder dock inte bara naturen för att tjäna pengar. Landet är även rikt på museer där konsten och hantverket inspirerats av den isländska naturen. För den kulturintresserade är Hus Handanna i Miðvangur, som ligger på östra sidan av ön, ett rekommenderat resmål. Genom sina skapelser i bland annat renhorn och andra inhemska material visar isländska konstnärer det speciella bandet mellan befolkningen och naturen.

Museerna kan lära oss mycket om dagens islänningar. Den som bättre vill förstå landet och dess befolkning, bör utforska den rika historia som Island har att erbjuda. På västra sidan av ön ligger Erik Rödes gård. Här berättas historien om hur han namngav Grönland och hur hans son Leif ”den lyckosamme” Eriksson blev den förste europé som landsteg Nordamerika. Detta resmål passar såväl vuxna som barn och med hjälp av gårdens guider och skådespelare kan man lära sig mycket om både Islands och människans historia.

Island – mer än bara Reykjavik

För att förstå Island och dess befolkning räcker det inte med ett besök till Reykjavik. Den fantastiska naturen visar hur jorden bildades och ständigt är i rörelse. Det isländska folket nyttjar naturen genom fiskeindustrin och har kombinerat teknologi och naturkunskap för att skapa ett spännande jordbruk. Trots detta lever de gamla traditionerna kvar och visas upp som konst och skådespel. Islands gömda pärlor är många och kan på sitt eget vis hjälpa oss att förstå hur natur och människa hör ihop.