Gæðingakeppni

Alla som föder upp och tävlar med islandshästar vill någon gång i livet ha en gæðingur. En gæðingur är en islandshäst som har vunnit tävlingen Gæðingakeppni, antingen på Island eller i något annat land där tävlingen anordnas. Gæðingakeppni är en prestigefylld tävling där domarna tittar på hästens gångarter, dess exteriör och uttryck samt med vilken glädje och samarbetsvilja hästen utför olika gångarter. Energi och kontrollerad explosivitet är en viktig del av domarnas bedömningskriterier. Det krävs således ett selektivt avelsarbete, mycket kunskap och en ansenlig mängd träningstimmar för att få fram en häst som har möjlighet att vinna utmärkelsen Gæðingur.

Gæðingakeppni är bland annat en bedömning av bra gångarter och uttrycksfullhet

Gæðingakeppni – kvalificering och final

Det spelar ingen roll om du tävlar i Gæðingakeppni på lokal nivå eller kvalar till SM, tävlingsgången är densamma. Alla ekipage börjar med en uttagning där ryttarna rider en och en och själva bestämmer i vilken ordning de olika gångarterna ska visas upp. Det är krav på att ekipagen ska visa upp alla gångarter som ingår i programmet. Ryttarna rider runt hela ridbanan men domarna bedömer bara det som visas upp längs med banans långsidor. Beroende på vilken klass ryttaren väljer att tävla i kan ekipagen också visa upp sig på en passbana och bedömas i passgång.

En Gæðingakeppni har två finaler, A-final och B-final. De ekipage som placerar sig på plats 1-7 i respektive klass, får rida A-final medan de som har placering 8-15 får rida B-final. Vinnaren av B-finalen får också möjligheten att rida i A-finalen. I en final meddelar speakern i vilken ordning som ryttarna ska rida de olika gångarterna och alla gångarterna, förutom pass, ska ridas i båda varven. En final startar dessutom alltid i vänster varv. Domarna bedömer alla ekipage samtidigt och meddelar poängen först efter att respektive moment är slutfört.

En gæðingur kan utses i flera länder

Islänningarna är mycket stolta över sin inhemska hästras och betraktar sina hästar med stor kärlek och vördnad. Eftersom Island är en ö är hästarna isolerade från sjukdomar som är vanliga i andra delar av världen och hästarna har heller inte korsats med andra raser på över 800 år. En islandshäst som en gång har lämnat ön får aldrig komma tillbaka på grund av risken för sjukdomar och för att den kan ha korsats med andra hästraser. Dessa hårda regler gör att Gæðingakeppni inte enbart hålls på Island utan även i andra länder.

På Gæðingakeppni visar ekipagen upp fyra eller fem gångarter. Precis som alla andra hästar har islandshästarna skritt, trav och galopp som grundgångarter. Utöver det har islandshästarna en eller två gångarter till, pass och/eller tölt. Hästar som har fem gångarter är ganska ovanliga och därför de mest eftertraktade och oftast också de hästar som är dyrast. Islandshästen är en populär ras i Sverige, kanske inte minst för att den är en lättskött och frisk ras som är anpassad till det nordiska klimatet. I Sverige används rasen mest till fritids- och turridning samt tävling.

Islandshästen – en allsidig ras

Islandshästen är en stor häst i en liten förpackning. Oavsett om du vill hålla på med avel, tävling eller fritidsridning kommer du ha mycket glädje av rasens mångsidighet. Glädje, lyhördhet och samarbetsvilja är några av momenten som domarna tittar på vid Gæðingakeppni. Svenska Islandshästförbundet (SIF) har kunskap och information för att kunna hjälpa till och reda ut de många olika grenarna och momenten som gäller på en tävling. Utöver det delas även ryttarna in i barn-, ungdoms-, young rider- eller vuxenklass och varje klass har en undre och övre åldersgräns.