Andra hästraser

I ungefär 4000 år har hästar levt tillsammans med människor och under denna tid har de utvecklats till flera olika hästraser. De har alla kommit till i olika delar världen, i olika kulturer och för olika användningsområden, men de flesta har gemensamt att de är starka, intelligenta och vackra varelser. Det finns hästraser i många olika former, storlekar och färger. Oavsett vad man söker finns det hästar som passar alla. Stora och små, slanka och kraftiga, tåliga och uthålliga – variationen bland världens hästar är lika stor som den är spännande.

Hästraser finns i flera olika varianter runtom i världen

Hästraser för olika användningsområden

Vare sig det handlar om långa ritter genom en öken eller tungt arbete på en gård, finns det hästraser som passar det mesta. Man brukar i regel dela in hästar i större grupper; varmblodiga och kallblodiga. Varmblodshästar är i allmänhet lättare hästar som är avlade för att passa bra som rid- och körhäst, medan kallblodshästar är större och tyngre och bättre lämpade för hårt arbete. Termerna används mest för att beskriva hästarnas temperament, snarare än något relaterat till deras faktiska fysik och biologi.

Idag finns det omkring 300 olika hästraser runtom i världen. De används inom flera olika områden utöver bara ridning och gårdsarbete, bland annat som polishästar, i film och även i terapisammanhang. Historiskt sett har hästar använts i strid och krigföring, så sent som första världskriget, då tusentals hästar deltog i stora slag såväl som fraktade tunga vapen och fordon över terräng. Även på gårdar hålls hästar idag mest för sällskap och avel, men hästen är minst lika viktig för människan som den en gång var, om än på andra sätt.

Raser från olika delar av världen

En av de kanske mest beundrade hästraserna är arabiskt fullblod, en ståtlig och vacker häst som också är en av världens äldsta hästraser. Den utvecklades ursprungligen av beduinerna för omkring 4000 år sedan och har sedan dess använts för att avla fram massor av andra raser i världen. Engelskt fullblod är en annan ståtlig häst som kom till i England under 1800-talet och länge har setts som speciell. Båda dessa hästar är exempel på varmblodshästar som finns i många olika varianter.

Ardenner är en massiv häst som är en av de äldsta arbetshästraserna, ett så kallat kallblod. Stor och muskulös med oslagbar uthållighet – denna häst passar perfekt för tungt gårdsarbete. Den har funnits sedan romarriket, och har genom tiderna avlats med andra hästraser för att bevaras. I kontrast finns till exempel den lilla Falabella-hästen, som anses vara en miniatyrhäst och härstammar från Sydamerika. Islandshästen är en annan ras, som är robust och tålig. Det finns en stor mängd olika typer av hästar för alla ändamål och livsstilar.

Ett vackert djur med lång historia

Idag finns det endast en sann vildhäst, nämligen Przewalskis häst, som aldrig blivit domesticerad. Hästar som ofta kallas vildhästar är amerikansk mustang och australiensisk brumby, men dessa härstammar från domesticerade hästar som förvildades för generationer sedan. Hästens historia är lång och rik och visar hur detta djur har haft stort inflytande på människans utveckling, vare sig det gäller jakt, krig, jordbruk eller underhållning. Med alla hästraser som finns att välja mellan råder det inget tvivel om att vilken hästälskare som helst kan hitta en ny, fantastisk följeslagare.